T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Tahirağa İlkokulu

Okulumuzun Tarihçesi

   Bilecik İli Yarhisar Beldesinden Mustafa Beylerden Ömer Hoca, bazı köylerde İmamlık yaparken Yenişehir Kur-şunlu Camiine İmam olarak atanmıştır. Bu arada Hacı Ta-hir, Hacı Şakir ve Hacı Nazif adlarında oğulları varmış. Bun-lardan Hacı Tahir uzun bir hayattan sonra oğullarından Mehmet Tevfik Ağa' ya ölümünden sonra bir okul yaptırarak hayır etmesini vasiyet etmiştir. Mehmet Tevfik Ağa da baba-sının ölümünden sonra şimdiki Kız Meslek Lisesi ' nin bu-lunduğu yerin arsasına 1915 senesinde iki katlı dört sınıflı ahşap bir bina (okul) yaptırmıştır. 1916 yılında babası Hacı Tahir Ağa namına teberruen  Milli Eğitim Dairesi menfaa-tine devren feragat etmiştir.

            Bu bina 1960 yılına kadar İlkokul olarak Eğitim-Öğretime devam etmiş, o tarihlerde ilkokul binası yıkılmış, aynı arsa üzerine Yenişehir Kız Meslek Lisesi yapılmıştır.

            Okulumuzun şimdiki arsası hazine arazisi iken 1960 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ile Bursa Askeri Lisesi tara-fından baraka olarak inşa edilmiş, Işık İlkokulu adıyla 1982 yılına kadar bu binada Eğitim-Öğretim yapıl-mıştır.1982 yı-lında mahalli imkanlar ve Milli Eğitimin yardımıyla şimdiki bina iki kat olarak yapımına başlanmıştır. Zamanla ihtiyacı karşılamadığı görülen binaya Yenişehir Eşrafından Safiye VARDAR tarafından üçüncü kat yaptırılmış, Milli Eğitime devredilmiştir.

            1960 ' lı yıllarda Hacı Tahirağa' nın mirasçıları Kız Meslek Lisesine dedeleri Tahirağa' nın isminin verilmesi için müracaat edip, bu olmadığı takdirde arsalarının kendilerine iade edilmesini istemişler, bunun üzerine Işık İlkokulunun is-mi Tahirağa olarak değiştirilmiştir.

Tahirağa İlkokulu olarak 1992 yılına kadar , 1992-1993 öğretim yılından itibaren de Tahirağa İlköğretim O-kulu  olarak Eğitim-Öğretime devam etmektedir.    

            Daha sonra mevcut bina yetersiz geldiğinden okul bahçesine İl özel idaresi tarafından 2 katlı 8 derslikli ek bina ( B blok   ) yapılmış ve 2002-2003 öğretim yılı ikinci döneminde hizmete girerek okulumuz tekli öğretime geçmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2012 - Güncelleme: 01.12.2022 15:37 - Görüntülenme: 6161
  Beğen | 0  kişi beğendi