T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Tahirağa İlkokulu

Turizm ve Kültür

İlçenin Tarihi ve 2136 Turistik yerleri ile tabii özellikleri : 
İlçemizin kuruluşu çok eskiye dayandığından tarihi eserler yönünden zengin sayılabilecek bir konumdadır. Günümüze kadar gelen belli başlı eserler; Kumluk Camii (Osmangazi tarafından yaptırılmıştır.), Balıbey Camii (15. yy' da inşa edildiği sanılmaktadır.), Çifte Hamam (Deli Hüseyin Paşa tarafından 1645 tarihinde yaptırılmıştır.) Orhangazi Ulucamii (14. yy' da Osmangazi tarafından yaptırılmıştır.) Süleymanpaşa Türbesi (Süleyman Paşa tarafından Orhan Bey'in oğlu Rumeli Fatihi Süleyman Bey adına yaptırılmıştır.) Voyvodo Çınarlı Camii (17. yy' da yaptırılmıştır. Yeniçerilik devrinde voyvodo sınıfından Hacı Ahmet adında bir zat tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında bahçesindeki çınarlardan dolayı Çınarlı Camii denilmektedir.) Sinanpaşa Camii ve Medresesi, Baba Sultan Zaviyesi.

1- Sinanpaşa Camii ve Medresesi : Halk arasında Kurşunlu Han olarak da anılmaktadır. Sultan Orhan tarafından Yenişehir halkına mera içi sınırları belirlenmiş mülk olarak verilmiştir. Daha sonraları bu arazinin üzerine cami, medrese, imaret ve kervansaray gibi külliyenin yapılması için bu toprakların Sinan Paşa´ ya devredilmesi kararı alınmış, 1588 yılında Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugün Sinan Paşa Yurdu olarak hizmet veren külliyenin çok az bir bölümü ayakta kalmıştır.

2- Şemaki Evi Müzesi : Türkmenistan'dan gelen Şemakizadeler tarafından 17. yy' da yaptırılmış eski Türk evi örneğidir. Göç sırasında memleketten birlikte geldikleri Horasanlı tanıdık ustalar İstanbul'a yerleşmişler Şemaki zadeler bu ustalara haber göndererek onları Yenişehir'e çağırmışlar ve evin yapımına başlamışlardır.

2010 Yılı Şemaki Evi Müzesi Ziyaretçi Sayısı                               

 

Ocak 151
Şubat 57
Mart 213
Nisan 419
Mayıs 221
Haziran 134
Temmuz 184
Ağustos 60
Eylül 26
Ekim 43
Kasım 212
Aralık 190
Toplam 1910

  

2011 Yılı Şemaki Evi Müzesi Ziyaretçi Sayısı

 

Ocak 142
Şubat 115
Mart 187
Nisan 234
Mayıs  
Haziran  
Temmuz  
Ağustos  
Eylül  
Ekim  
Kasım  
Aralık  
   

 

3-Baba Sultan Zaviyesi : Baba Sultan olarak anılan Postinpos Baba Zaviyesinin 1362-1389 yılları arasında I. Murat tarafından yapıldığı ileri sürülmektedir. Halen camii olarak kullanılmaktadır.

4- Saat Kulesi : 1932 yılının ortalarında yapımına başlanılmış olup, 1936 yılında kule tamamlanarak hizmete açılmıştır. Saat kulesinin büyük ve küçük olmak üzere iki adet çanı bulunmaktadır. Büyük olan Rum Mahallesinde bulunan kilisenin çanıdır.

 

5- Yarhisar Köyü Şelalesi : Yenişehirin yaklaşık 15 km. güney doğusunda yeralanve aynı isimli köyün hemen bitişiğinde yer alan şelale Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey´in çocukluğunda Yarhisar Köyünde Bir müddet yaşadığı ve Orhan Bey´in karısı Nilüfer Hatunun da Yarhisarlı olduğu söylenmekte. Köyün Camisi de Orhan Bey tarafından yaptırılmış. 

 

 YENİŞEHİR´DE HIDRELLEZ ETKİNLİKLERİNİN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE KAPSAMI

          Hıdırellez ya da Hıdrellez Azerice kökenli bir kelimedir. Türk Dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan birisidir. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdrellez Günü, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdrellez günü Gregoryen takvimi (Miladi takvim)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs'ta başlayıp 4 Kasım'a kadar süren Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasımdan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım günleri adıyla Kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü Kış mevsiminin bitip, sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

          Hıdrellez'in UNESCO 'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası" listesine alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır. Hıdrellez kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellez'in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu yolundadır. Bazıları da,  İslamiyet öncesi Orta Asya Türk Kültür ve inancına ait olduğu yolundadır.

            Yenişehir ve köylerinde Hıdrellez şenlikleri çok uzun zamandan beri birçok etkinlikle şenlik havasında kutlanmaya devam etmektedir.  Bu etkinlikler nesilden nesile devam ederek gelenek haline gelmiştir. Yenişehir ve köylerinde Mayıs ayının başlamasıyla Hıdrellez hazırlıkları başlar. İlk hazırlık olarak genel bir temizlik yapılır. Evler, bahçeler, sokaklar mahaller..v.b mekanlar temizlenir. Kadınlar özellikle Hıdrellez için kendilerine özel, geleneksel elbiseler diktirip, giyerler. Özellikle giysilerin aynı olmasına dikkat ederler. Köylerde Hıdrellez sabahı insanlar erkenden kalkıp köyün içini gezip, kontrol ederler, kapısı açılmamış evlerin kapılarına ağaç dalları asarlar. Hıdrellez günü dileklerin kabul edileceği inancı yaygındır. Hızır ın uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik, şifa, uğur ve kısmet getirdiğine inanılır. Bu yüzden insanlar gül diplerinde, yatırlarda, ağaçlara ip bağlayarak çeşitli dileklerde bulunurlar.

           İlçemizde hıdrellezin bilinen en eski kutlamaların, Gökçesu köyünde yapıldığı söylenmektedir.  Köydeki şenlikler;

          Gökçesu Köyün deki Hıdırellez etkinlilerinin geçmişi ne zamana dayandığı kesin olarak bilinmemektedir.  Hıdırellez etkinlikleri köyün Hıdır Dede mevkisinde yapılırdı.Köyün Akyol mevkiin deki vakıf tarlasını eken aile, tesbiğlik ağaçlarının çicek açtığı dönemde, Dedeye çıkma zamanının geldiğini köylüye duyururdu.  O gün, köylü en yeni ve renkli giysilerini giyerlerdi. Mutfak eşyalarını ve yaygılarını eşeklere, öküz arabalarına yükleyerek Hıdır Dede denilen yere çıkarlar. Bu yerde ulu meşe ağaçları vardır. Her sülalenin bir ağacı olurdu. Her aile kendi ağaçlarının dibine ocaklarını kurarlar. Börekler yapılır, toprak tencerelerde sarmalar yapılır, tavuklar kesilirdi. Vakıf tarlasını eken aile, bir hayvan keser. Nohutlu, etli, naneli kesme hamur çorbası kazanlar dolusu pişirilir. Her aileye birer tas çorba verilir. Aileler de birbirlerine yaptıkları yiyeceklerden ikram ederlerdi. Mevlütler okunur. Nişanlı kızlara salıncaklar kurulur. Salıncağa şalvarlık, çember (yemeni), ipek krep bağlanırdı. Yaşlı kadınlar tarafından "Lefke, Eğri v.b." gibi türküleri söylenirdi.  Gençler "kör göçtü" oyunu oynarlar. Tahtarevalliye binerler, çocuklar top oynarlar. Güreşler ve at yarışları yapılırdı. Akşam üzeri köye dönüş başlar. Topluca hareket edilir. Köye dönerken annelerinin ilk çocuklarını dereye yatırırlardı. Bereket ve uğur getireceğine inanılırdı. O zamanlar bu törenlere dışarıdan kimse davet edilmez. Sadece aynı köylüler katılırdı.

         Günümüzde Hıdrellez etkinlikleri, o sene yağmur yağmazsa yağmur duası, yağmur yağarsa  şükür duası, Hıdrellez pilavı gibi  etkinlikler  adı altında yapılmaktadır. Şenliklere  komşu köyler, ilçe protokolü, tanıdık herkes davet edilmektedir.  Bu gelenek günümüzde daha da gelişerek devam etmektedir. Bugün bu geleneği köy muhtarlıkları ve dernekler organize etmektedir. Böylece o köylü olup da dışarıda oturanlar o gün köye gelerek birbirleriyle kaynaşıp, hasret giderirler. Eski ve yeni nesil bir arada kaynaşır, samimi, daha sıcak iletişim ortamı oluşur. Hıdrellez etkinlikleri için herkes gönlünden kopan maddi bağışlar yapar. Yapılan bu bağışlarla, pirinç pilavı, tulumba tatlısı gibi yemekler yapılır . Yemekten önce mevlüt okunup yemek sonrası kadınlar tarafından eğlence düzenlenir yöresel oyunlar oynanır. Köy halkına ve misafirlere ikram edilir. Hıdrellez akşamı ateşler yakılır üzerinden atlanır. Şenlikler cumartesi, pazar günleri mayıs ayı içerisinde gerçekleşir. Son yıllarda ilçe protokolü siyasi parti temsilcileri vb. katılımları ile şenlikler şekil değiştirmiştir. Daha önceleri sadece o köylülerin kaynaşması amaçlanırken, şimdi köyün tanıtımına dönüşmüştür. Hıdrellez etkinleri köylerimizde her yıl artarak devam etmektedir.

           İlçe merkezimizde de mayıs ayının ilk pazar günü havanın uygun olması durumunda, binlerce kişi, ilçe çıkışı İznik yolundaki bahçelerde, tarlalarda piknik yapıp yemek yiyip eğlenmektedir, kadınlar o gün için aynı tip yöresel şalvarımızı diktirip giymekte, olmasını istediği şeyin yere resmini çizerek dilek tutmaktadır. İznik yolunda o akşam yaklaşık 5 – 6 bin kişi olmaktadır.  Hıdrellez akşamı ateşler yakılıp eğlenceler düzenlenmektedir.  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2012 - Güncelleme: 02.12.2022 14:39 - Görüntülenme: 953
  Beğen | 0  kişi beğendi